lauantai 20. helmikuuta 2016

Ontuminen omaa syytäni - klinikkakäynti



Torstaina (eilen 18.2) olimme Teivon hevosklinikalla tallinomistajan hevosen kanssa, saimme viikkoa aikaisemmin hyvät ajat suunnilleen samoihin aikoihin niin Sunny sai tutun turvallisen kaverin mukaan pelottavaan ulkomaailmaan. 
   Muutenkin Katilasta on nyt yhden viikon aikana käynyt Teivossa 4 hevosta ja Wääksyn lekurissa yksi, pitäisikö saada kohta joku premium -jäsenkortti hevosklinikoille? :D

Sunny ei osannut käyttäytyä klinikalla sitten yhtään. Heti kun pääsimme ovista sisään alkoi äänitorven taukoamaton huutaminen joka jatkui ja jatkui. Sunnyn ääni ei ole mikään maailman hiljaisin, joten huudot kuuluivat koko rakennuksessa ja saimme tiukahkoja katseita väsyneiltä hevosenomistajilta ja lääkäreiltä kun poni vaan kiljui kaula suorana minuutin välein. 
    Karsinassa Sunny yritti jatkuvasti kuopia, potkia, pyöriä ja oli erittäin levoton. Tietty klinikka hermostutti pienen ponin pään täysin pyörälle ja sai sen stressaamaan joten käytös oli täysin ymmärrettävää. Onneksi Sani reilun tunnin päästä vähän rauhottui, eikä huutoa kuulunut kuin jokaisen 10min sisällä ja lääkerauhottamisen jälkeen poni silti yritti vielä pöpertää jonkinlaisia hevosenääniä, mutta eipä se oikein onnistunut päiväkännissä. Viimein koitti siis ansaittu hiljaisuus. 
    Kotitallista mukaan tullut hevonen ja Sunny myös sotkivat koko klinikan, ainakin suolet tyhjenivät! Vähän käy sääliksi jälkiemme siivoojia..


Diagnoosi

- lämmin jalka polvesta alaspäin kavioon saakka, ei kaviopulssia eikä kaviopihtiaristusta
- turvonnut ja pöhöttynyt
- ei ontunut klinikalla 18.2 (ontui vain ekana ja vähän tokana päivänä)
- riviä joka jalassa, pahin löydös ontuvasta jalasta

Saniinin ontuminen oli lähes kokonaan omaa syytäni, vika ei ollut ollenkaan nivelissä vaan rivissä ja sen aiheuttamassa tulehduksessa! 

n.3 viikkoa sitten Sunnylla oli pienet haavat etujaloissa ja olin varma niiden olevan hokinpolkeamia, mutta ilmeisesti haavat olivatkin rivin aiheuttamaa (pakkanen saa rivin kuivattaman ihon helposti halkeamaan) ja hoidin ne mielestäni kuntoon desifiointi- ja suihkutettavaa lääkespräyllä, mutta ilmeisesti sinne oli jäänyt joku pöpö muhimaan ja vasta nyt se oli tulehduttanut poniparan jalan. Olisi siis pitänyt paremmin putsata jalkoja pidemmän aikaa, repiä ruvet huolellisemmin pois ja yleensäkin vahtia vuohiskuoppaakin tarkemmin.
    Rivi on ollut Sunnylla iso ongelma muta- ja märkäkeleillä heti siitä lähtien kun poni minulle saapui, mutta olen saanut sen juuri ja juuri pidettyä aisoissa -tähän asti. Tämä syksy oli todella mutainen, enkä ollut itse tarpeeksi huolellinen jalkojen kanssa joten ei voi kun itseään syyttää tästä. 



Etujalat, karun näköiset kun juuri pari tuntia sitten rivi revitty pois ja klipattu


Takajalat, sama juttu ^ 


Kauhea olo kun poni joutui minun tyhmyyteni takiani täysin turhaan kärsimään ja tuntemaan kipua, olen kyllä maailman huonoin hevosenomistaja.. Onneksi vika ei sentään ollut nivelissä tai jänteissä vaan omistajan syytä, aina parempi kumminkin näin. 
   Saimme nyt myös revittyä Sunnylta lähes kaiken rivin pois kun poni oli rauhoitettu, selvänä poni ei ikimaailmassa antaisi sitä ilman tappoyrityksiä tehdä. 

Lääkäritäti antoi satavarmat rivin päihittämislääkkeet joten eiköhän se tästä nopeastikkin parane, ensi viikolla saakin jo aloittaa reenailut. Saikusta ei näillä näkymin tule paria päivää pidempää, huh :)

 Sunnyn rakastama metacam-tulehduskipulääke ja muut mömmöt, 
ruokaan laitettava antibiootti alempana kuvassa


n. 40 minuutin ponin rauhoittelun jälkeen uskalsin ottaa puhelimen taskusta ja kuvata Sunnyn "rauhoittunutta" käytöstä klinikalla, kröhöm.. Tässä pientä puhelinvideota siis.

Ihmiset klinikalla saivat varmasti hyvän vaikutelman, eivät uskoneet Sunnya ikäisekseen ja sanoivat rasavilliksi, poni muutenkin tuhdissa kunnossa, omistaja ei ole huolehtinut kunnolla poniaan ja rokotuskin oli ainakin viikon myöhässä.. Voinko nyt vajota maan alle?:D




 Reppanan näköinen nättimys <3
Pahoitteluni postauksen sekavuudesta ja puhelinkuvista, toivottavasti pystyi edes selaamaan läpi ilman verenvuotoa silmistä..

5 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Paranemisia ihanalle Sunnylle! :)

    http://farinzucker.blogspot.com/

    Jos haluat käydä kurkkaamassa!

    VastaaPoista
  2. Ihana Sunny :D pikaista paranemista toipilaalle! ps. myös täältä löytyy adhd poneja jotka osaavat myös tuon naaman vääntely-taidon paremmin kuin hyvin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahha juu :DDD Onhan siitä ilmekkyydestä hyötyäkin, saa hauskoja kuvia!
      Kiitoksia paljon :)

      Poista
  3. Broncalla kävi yksi talvi aivan samalla tavalla. Sillä ei koskaan ole ollut jaloissa mitään, mutta vetisen syksyn ja mutaisessa tarhassa seisoskelun jälkeen kun pakkaset iskivät sille napsahteli aivan hirvittävän syvät haavat jokaiseen vuohiseen. Iho ikäänkuin kuivuuttaan halkeili. Olihan se pahan näköinen varsinkin yhdessä jalassa, mutta en tainnut edes kamalan "innokkaasti" sitä hoitaa. Vesipesu ei käsittääkseni ole mikään paras kun tuollainen johtuu kuivuudesta. Putsasin haavoja kostealla sienellä ja tosi laimealla betadineliuoksella (siitäkin on sellaista koulukuntaa, että väkevänä liuksena tekee enmmän haittaa kun hyötyä) ja sitten vaan ihan hirvittävät määrät helosania perään. Siis oikeasti. Hävyttömät määrät :D

    VastaaPoista